← Anasayfa

Kariyer geçişleri bazen planlı bir sıçrama, bazen de beklenmedik bir zorunluluk olarak kapımızı çalar. Her iki senaryoda da duygular karmaşıktır: merak, belirsizlik, endişe ve özgürlük… İş koçluğu, bu duyguları reddetmeden, onları bir yön bulucuya dönüştürür. Netlik kazandırır, güçlü yönleri görünür kılar, öğrenmeyi hızlandırır ve stratejik bir aksiyon planı kurar.

Adım 1: Netlik – Değerler, Güçlü Yönler, İlgi Alanı

Geçişin pusulası değerlerdir. “Benim için ne vazgeçilmez?” sorusu ilk adımdır. Ardından güçlü yönler (ör. problem çözme, ikna, veri okuryazarlığı) ve ilgi alanı (sağlık teknolojileri, eğitim, sürdürülebilirlik) netleştirilir. İş koçluğu; CliftonStrengths, VIA veya basit bir 360 mini-anket gibi araçlarla aynayı açar.

Adım 2: Beceri Envanteri ve Yetkinlik Haritası

Geçiş; “Eskiyi bırak, yeniyi al” değildir. Çoğu zaman yeniden paketlemedir. Mevcut becerilerinizi üçe ayırın: aktarılabilir (stakeholder yönetimi), rol özgü (SAP FI), gelişen (prompt engineering). Her birini iş ilanları ve iş görüşmelerinde hikâyeleştirin.

Adım 3: Kariyer Hikâyesi – Kısa ve İnandırıcı

İyi bir kariyer hikâyesi, üç soruyu cevaplar: Neden değişim? Nereye? Neden siz? “Ürün yönetimine geçmek istiyorum çünkü veriyle karar vermek ve müşteri problemlerini çözmek beni en çok motive eden alan. Son iki yılda X projesinde hipotez testleri yürüterek 4 deneyden 2’sinde dönüşümü %18 artırdım. Şimdi bunu tam zamanlı bir ürün rolünde ölçeklemek istiyorum.” İş koçluğu; bu hikâyeyi netleştirir, kısaltır ve ikna edici hale getirir.

Adım 4: Stratejik İş Arama – Hedef Pazar ve Kanallar

İş koçluğu bu ritüelleri takvime bağlar. Görüşme sonrası 24 saat içinde teşekkür notu, 72 saat içinde takip e-postası gibi küçük disiplinler, dönüşüm oranını artırır.

Adım 5: Portföy ve Kanıt

Özellikle alan değiştirenler için portföy belirleyicidir. “Yaptım ve sonuç aldım” demenin en net yolu küçük projelerdir. Case çalışmaları, mini araştırmalar, ürün taslakları, veri analizleri… Koç, portföyü hedef role göre kurgular: problem, yaklaşım, sonuç, öğrenme.

Adım 6: Görüşme Koçluğu – STAR ve Hypothesis

STAR (Situation, Task, Action, Result) anlatısıyla somut örnekler üretin. Teknik roller için “hipotez–deney–sonuç” akışı ikna edicidir. Koç, prova görüşmeleri yaparak geri bildirim sunar; beden dili, nefes, tempo üzerinde çalışır. Hedef; otantik ama derli toplu bir iletişimdir.

Dayanıklılık: Duygularla Çalışmak

Geçiş döneminde reddedilme olağandır. İş koçluğu; duygusal dalgaları yönetmek için basit protokoller önerir: “3 Nefes – 3 Not – 3 Adım”. Bir: üç derin nefes. İki: his, düşünce, ihtiyaç notu. Üç: ertesi gün atılacak üç küçük adım. Duyguları görmezden gelmek yerine, hareket enerjisine dönüştürürsünüz.

Somut 30 Gün Planı

1. Gün 1–3: Değerler ve güçlü yönler çalışması. 360 mini-anket.
  2. Gün 4–7: Beceri envanteri ve hedef pazar listesi.
  3. Gün 8–12: Kariyer hikâyesi 90 saniye ve 5 dakikalık versiyon.
  4. Gün 13–20: Portföyde 2 vaka; LinkedIn güncellemesi.
  5. Gün 21–30: 8 bilgi görüşmesi, 10 hedef başvuru, 2 prova mülakat.

Yaygın Tuzaklar

Kariyer geçişi; bir çizgi değil, bir spiral. Her turda biraz daha netlik, biraz daha kanıt, biraz daha cesaret. İş koçluğu; bu spiral hareketi hızlandıran, düşüşleri yumuşatan ve ilerlemeyi ölçen bir çerçevedir. Hazırsanız, bugün tek bir adım atın: hikâyenizi 90 saniyede yazın ve bir arkadaşınıza anlatın. Sonraki adımlar çok daha kolay gelecektir.